FAKÜLTEMİZDE, CAMIN SANATA DÖNÜŞTÜRÜLDÜĞÜ ETKİNLİK DÜZENLENDİ

24 Aralık 2021 Cuma

BAİBÜ Güzel Sanatlar Fakültesinde Camın Sanata Dönüştürüldüğü Etkinlik Düzenlendi
 

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü tarafından, 8-10 Aralık 2021 tarihleri arasında Cam Günleri etkinliği düzenlendi. Etkinlik kapsamında düzenlenen 3 ayrı çalıştaya konuk olan Dokuz Eylül Üniversitesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Araştırma Görevlisi Mehmet Aydın, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi  Seramik ve Cam Bölümü Araştırma Görevlisi Agah Barış Can Aksakal ve Cam Sanatçısı Mehmet Güçlü Polat biçimlendirdikleri cam maddeleri sanata dönüştürdüler.

Cam Günleri etkinliklerine; Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece, Seramik Bölüm Başkanı Doç. Perihan Şan Aslan ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Cam Atölyesi’nde düzenlenen ilk çalıştayda, Dokuz Eylül Üniversitesi Seramik ve Cam Tasarımı Bölümü Araştırma Görevlisi Mehmet Aydın, cam hamuru olarak da bilinen Pate de Verre tekniğini uyguladığı atölye çalışması gerçekleştirdi. Kalıpla desteklenen ince cam granüllerinin füzyon işlemiyle birleştirilmesine dayanan bir cam biçimlendirme tekniği olan Pate de Verre ile kalıp alma ve cam granülleri yerleştirme işlemlerini, Seramik Bölümü öğrencilerine uygulamalı olarak anlattı. Uluslararası sanatçıların çalışmalarından örnekler sundu.

Cam Günleri’nin İkinci Gününde İki Çalıştay Düzenlendi

İkinci gün düzenlenen ilk çalıştayda ise, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Seramik ve Cam Bölümü Araştırma Görevlisi Agah Barış Can Aksakal, modelleme, kalıplama ve kullanılan cam malzeme açısından Pate de Verre tekniğinde farklılıklar gösteren kalıp içi cam şekillendirme tekniğini uyguladı. Pink Wax malzemesi ve kullanım şekli, alçı-kuvars özellikleri ve benzeri teknik konularda öğrencilere önemli ipuçları verdi.

İkinci çalıştayda ise, Cam Sanatçısı Mehmet Güçlü Polat, yaygın kullanımlı cam tekniklerinden biri olan açık alevde fonksiyonel sanat uygulaması gerçekleştirdi. Polat, ilk olarak ülkemizde son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlanan borosilikat camdan kadeh çalışması yaptı. Ardından işlevselliğini kaybetmeden, klasik kalem formunun dışında, heykel gibi farklı formları birleştirerek effetre cam kalem çalışması gerçekleştirdi.

Cam Günleri Etkinliğinin Sponsor Firma Temsilcilerine Teşekkür Plaketi Verildi

Düzce Cam firmasından Serkan Turgut’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him; Köroğlu Beton firmasından Hüseyin Tekin’e Dekan Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece ve Decorita firmasından Yasemin Karaağaç’a Seramik Bölüm Başkanı Doç. Perihan Şan Aslan tarafından teşekkür plaketleri takdim edildi.

Cam Günleri etkinliklerine verdiği destekten dolayı Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’ya takdim edilmek üzere, Seramik Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Senem Aker Ensari ve Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Elemanı Doç. Gülten Kurt tarafından hazırlanan cam eser, Dekan Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece tarafından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him’e verildi.  Akademisyenlerin el emeği cam eserleri, sponsor temsilcilerine de hediye edildi.

Cam Günleri’nin Üçüncü Gününde ‘Sanatsal Malzeme Olarak Camın İfade Olanakları’ Konferansı Düzenlendi

Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde düzenlenen Cam Günleri Etkinlikleri çerçevesinde BAİBÜ Kültür Merkezinde “Sanatsal malzeme olarak camın ifade olanakları” konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağatekin katıldı.

Konuşmasına kendisini davet eden etkinlik komitesine ve etkinlikte görev alanlara teşekkür ederek başlayan Ağatekin, cam sanatının tarihi, gelişimi ve cam sanatını geliştiren sanatçılar hakkında bilgi verdi. Camın kendine özgü olan ışık, şeffaflık–yarı şeffaflık, kırılganlık, optik etki, plastisite ve yansıma özellikleri hakkında konuşan Ağatekin, cam sanatçılarının bu özellikler üzerinden malzemeyi ele alışları konuya yaklaşımları ve malzemenin bu bağlamdaki farklılıklarını anlattı.

Soruların ardından Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Profesör Doktor Ahmet Serken Ece’nin Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağatekin’e teşekkür plaketi vermesiyle birlikte konferans sona erdi.